De historie van het Stuart diadeem

Een bijzonder diadeem voor de spectaculaire Stuart diamant

Holland of Stuart diamant

Het is 1690. Stadhouder Willem III, koning van Engeland, schenkt aan zijn echtgenote Mary II van het huis Stuart een bijzondere diamant van bijna 40 karaat. Zij laat deze spectaculaire lichtblauwe tot zeegroene edelsteen in een broche zetten. Het is het begin van de vele juwelen die de diamant door de eeuwen heen zal gaan sieren.

Prinses Wilhelmina van Pruisen, echtgenote van prins Willem V, geeft de opdracht om de diamant in een bijzondere hanger te zetten, passend bij

een uniek collier. Jaren later, andere tijden en een ander modebeeld, prijkt de diamant in een colliersluiting omgeven met 22 diamanten. Dit zorg voor nog meer schittering van de blauwe Holland-diamant. In 1879 besluit koningin Emma de diamant weer om te toveren tot een hanger.

Het is 1898. Prinses Wilhelmina wordt ingehuldigd en dat is ook het moment voor een speciaal diadeem. De bijzondere Holland diamant is al in haar eigendom en besloten wordt om deze spectaculaire edelsteen in het diadeem te zetten. Een diadeem die zij bij speciale gelegenheden, zoals de inhuldiging, kan dragen. Uiteindelijk zal zij dit diadeem tijdens haar regeerperiode niet veel dragen. Wel geeft Wilhelmina de bijzondere diamant zijn oorspronkelijke naam terug: de Stuart diamant.

Pas tijdens het koningschap van Juliana kunnen we de Stuart diamant en het bijbehorende diadeem weer volop bewonderen, tot 1971. Niemand kon bedenken dat dit voorlopig het laatste moment was dat het spectaculaire Stuart diadeem te bewonderen was. Ook na de inhuldiging van prinses Beatrix  komt de Stuart gedurende haar hele koningschap niet uit de koninklijke kluis.

Wilhelmina’s inhuldigingsdiadeem

Het is 2018. We schrijven bijna 50 jaar later, 23 mei 2018 om precies te zijn en het koninklijk paar is op staatsbezoek in Luxemburg. Er wordt historie geschreven en niet alleen om het hartelijke staatsbezoek. Koningin Maxima heeft voor dit staatsbanket gekozen om een vereenvoudigde uitvoering van het Stuart diadeem te dragen. En zelfs in deze vorm ging er al een zindering van vreugde door Nederland. Voor deze bijzondere avond draagt Maxima de diamanten die normaal aan de zijkant van het diadeem horen als oorbellen.

De Stuart schrijft historie

Het is 23 oktober 2018 en het koninklijk paar is op staatsbezoek bij koningin Elizabeth. Voor dit bijzondere moment kiest koningin Maxima om tijdens dit staatsbanket in Buckingham Palace het Stuart diadeem met de indrukwekkende Stuart diamant te dragen. Royalty minnend Nederland (en ver daarbuiten) geniet van een van de meest kostbare juwelen van het Nederlands koningshuis. Nu maar hopen dat we niet nogmaals 50 jaar moeten wachten.