De pareltjes van Marie Antoinette

Sotheby’s veiling

Het is 2018 en de familie de Bourbon-Parma heeft veilinghuis Sotheby’s opdracht gegeven om een grote collectie kostbaarheden te veilen. In deze collectie bevinden zich ook een paar bijzondere juwelen van koningin Marie Antoinette. Ondanks dat niet elk sieraad de tand des tijds doorstaan heeft, kunnen we gelukkig nog steeds van een paar juwelen genieten.  De vele portretten van koningin Marie Antoinette geven een goede indruk van hoe uitgebreid haar collectie was.

Een pakketje juwelen

Voordat Marie Antoinette van haar vrijheid en juwelen werd beroofd, pakte ze nog snel een aantal juwelen bezet met diamanten, robijnen en parels voorzichtig in en verstuurde die naar haar neef, de Oostenrijkse keizer. Het lot van koningin Marie Antoinette is bekend maar toen in 1795 haar dochter haar vrijheid terugkreeg zorgde de keizer ervoor dat de historische meesterstukjes naar de nieuwe eigenaresse gingen, de dochter van Marie Antoinette. In de eeuwen die volgden bleven de unieke stukken in eigendom van de Bourbon-Parma familie.

 

Bijzondere barokparels

Het meest bijzondere stuk van de veiling is een hanger met een natuurlijke parel en diamanten. De druppelvormige barokparel heeft het formaat 15,90 x 18,35 x 25,85 mm en is een natuurlijke zoutwaterparel. Dit schitterende juweel uit de 18e eeuw zorgde voor een grote sensatie en een nieuw veilingrecord: € 32 miljoen. Dit bedrag is vele malen meer dan verwacht.

In de collectie van koningin Marie Antoinette is ook een collier met 119 natuurlijke parels, 116 zout- en 3 zoetwater, verdeeld over drie snoeren. Het formaat van de parels loopt licht af van 9,30 naar 7,30 mm. De sluiting van dit bijzondere parelcollier is een juweel op zich. Een stermotief bezet met diamanten in o.a. roos en old mine slijpvormen. Het geschatte veilingbedrag voor dit collier, een bedrag tussen de € 175.000 en € 265.000,– is vele malen hoger geworden. Uiteindelijk is dit collier geveild voor ruim 2 miljoen euro.

Bron: Sotheby’s.