Een parelsnoer en een villa

Er was eens… een hele rijke zakenman met een villa op 5th Avenue 653 New York. Het is 1912 en de heldin: een parelsnoer.

South Sea parels

Een South Sea parelsnoer is adembenemend mooi zijn, helemaal als je bedenkt dat het gemaakt wordt door een oester, parel voor parel. Het kan jaren duren voordat oesters voldoende parels hebben geproduceerd die gelijk in kleur en formaat zijn. Pierre Cartier, van het gelijknamige juwelenhuis, had zo’n prachtig 2-rijen parelsnoer van exquise kwaliteit met een kleur en glans die je, eenmaal gezien, niet meer vergeet en de prijs voor dit juweeltje: 1 miljoen dollar. De zoetwater parel bestond nog niet en de natuurlijke parels waren in die tijd hét symbool van rijkdom en status, ook voor de New Yorkse elite, en lange tijd waren parels zelfs voorbehouden aan koningshuizen.

Maisie Plant

Millionaire’s Row

Dat juist dit parelsnoer ervoor zou zorgen dat Cartier zijn juwelen boutique kon upgraden van nr. 712 naar nr. 653, op Millionaire’s Row, had hij zelfs in zijn wildste dromen niet verwacht. Helemaal als je weet dat Pierre Cartier de meest bijzondere diamanten aan- en verkocht waaronder de beroemde blauwe Hope Diamant. Als zo’n gelegenheid zich zou voordoen zou je het op z’n minst tijdens een diamantendeal verwachten, maar het liep anders.

Maisie Plant

Laten we teruggaan naar de heldin van het verhaal: het parelsnoer. Maisie Plant, de jonge echtgenote van de rijke zakenman Morton F. Plant, woonde niet ver van Cartier op 5th Avenue en tijdens een van haar bezoekjes aan de Cartier boutique viel haar oog op het befaamde parelsnoer. De jonge vrouw was op slag smoorverliefd op de glans en kleur van de bijzondere parels. Dit collier bestond uit een kort snoer van 55 en een lang snoer van 73 natuurlijke South Sea parels. De 128 bijzondere parels waren stuk voor stuk door parelduikers opgedoken. Het heeft jaren geduurd voordat dit perfecte parelsnoer compleet was. 

Iconische Flagstore

Pierre Cartier was ter ore gekomen dat het echtpaar Plant naar een groter onderkomen op 5th Avenue zou verhuizen en zakenman als hij was voelde hij dat de tijd rijp was voor een unieke zakendeal. Misschien wel de belangrijkste uit zijn leven: de ruil van het bijzondere parelsnoer voor de stadsvilla op nr 653. De waarde van het parelsnoer was 1 miljoen dollar en van de stadsvilla $ 925.000, –. De onderhandelingen startte en het duurde niet lang voordat de heren een deal hadden en vanaf dat moment is tot op vandaag Cartier Mansion een van de flagstores van Juwelenhuis Cartier.

Cartier 5th Avenue