Koningin Victoria en prins Albert. A royal love story.

Hij zei ja op haar huwelijksaanzoek. En de rest is geschiedenis.

Ondanks dat prinses Victoria een volle nicht van prins Albert was, stond deze bijzondere liefde te boek als een echte ‘royal love affair’. De wederzijdse affectie was alom bekend.

Tijdens haar 17e verjaardagsfeest werd de, toen nog, jonge prinses voorgesteld aan prins Albert. Meteen gecharmeerd van zijn verschijning, maar waarschijnlijk ook bewust van de taak die haar stond te wachten, besloot ze niet over een nacht ijs te gaan. Op zijn beurt zorgde de jonge prins dat, in de jaren die zouden volgen, Victoria hem niet zou vergeten en hij schreef haar vele brieven. Uiteindelijk liet ze de verliefde prins meer dan twee lange jaren in spanning voordat ze hem in 1839 op Windsor Castle ontbood. Dit keer was het geluk met hem en hoefde prins Albert niet lang te wachten, al na een aantal dagen, vroeg de jonge koningin Victoria, geheel volgens traditie, haar neef prins Albert ten huwelijk. 

Een symbool van liefde 

Het is 1840 en het jaar van het koninklijk huwelijk is aangebroken. Voor deze bijzondere gelegenheid schenkt prins Albert zijn jonge bruid een imposante entourage broche met een prachtige saffier en diamanten. De broche ook wel bekend onder de naam de ‘Albert brooch’ is nog steeds in het bezit van het Britse koningshuis. Alert: Koning Elizabeth draagt deze broche regelmatig. 

Coronet

Het koninklijke stel is net getrouwd als prins Albert besluit om een kleine kroon, coronet, voor de liefde van zijn leven te ontwerpen. Wellicht met de broche in zijn achterhoofd ontwerpt hij een kroon bezet met de mooiste saffieren en diamanten, die in kite en cushion vorm zijn geslepen. Uiteindelijk krijgt Joseph Kitching de grote eer om deze bijzondere coronet te maken. De prachtige blauwe saffieren zijn gezet in goud en de diamanten in zilver, wellicht om deze nog meer tot hun recht te laten komen. De prijs van dit juweel bedroeg rond de £450,-.

Rouw

In 1861 overlijdt prinsgemaal Albert op jonge leeftijd en een tijd van rouw breekt aan. Het zal tot 1866 duren voordat koningin Victoria weer bij de opening van het parlement verschijnt. Als eerbetoon aan haar grote liefde draagt zij de ingetogen coronet in plaats van de opulente staatskroon. Eeuwen later zou blijken dat deze coronet een van de meest waardevolle juwelen van koningin Victoria is. 

Victoria en Albert museum

Koningin Victoria en koning Albert zijn vereeuwigd in het bijzondere Victoria en Albert museum in Londen. Dit jaar is het precies 200 jaar geleden dat zij geboren zijn. Ter gelegenheid van dit heugelijke moment wordt de uitzonderlijke coronet voor het eerst geëxposeerd. Wil je deze mooie coronet ook bewonderen? Bekijk dan de video van Kiliaan Jewelry.