Lab-grown ‘all diamond’ ring

Nederlands fabricaat

Nadat Sotheby’s het eerste ontwerp van een ‘lab diamond’ ring heeft geveild heeft in de tussentijd Dutch Diamond Technologies uit Cuijk niet stilgezeten en tere ere van hun 10-jarig bestaan hebben ze de eerste ring geheel uit  laboratoriumdiamant gemaakt. Dat dit geen sinecure is, blijkt wel uit het feit dat het vervaardigen van deze bijzondere ring een jaar heeft geduurd.

De one-of-a-kind ring is gemaakt uit een groot stuk ruwe lab-grown diamant van 155 karaat. Het heeft 4 tot 5 weken geduurd voordat een plaat met deze uitzonderlijke omvang is gegroeid. Dit gebeurde in een laboratorium van de Duitse firma Audiatec waar koolstofatomen onder gecontroleerde omstandigheden worden opgedampt bij temperaturen die kunnen oplopen tot 1300 graden Celsiusvolgens de CVD-techniek. De ruwe laboratoriumdiamant is vervolgens geslepen in een fantasieslijpsel dat het licht optimaal weerkaatst. De ring telt 133 facetten en heeft een gewicht van 3,865 karaat.

 

Van industriële doeleinden naar de juwelenmarkt

Dutch Diamond Technologies bewerkt al jaren lab-diamanten voor industriële doeleinden in hightech toepassingen. Voor deze unieke gelegenheid werkte het bedrijf samen met de veelvuldig bekroonde sieraadontwerper Marc Lange.In de nabije toekomst zullen we steeds meer lab-grown diamanten als sieraden verwerkt zien.