Geboortesteen juni: Maansteen

Maansteen armband

Als je in de maand juni geboren bent, heb je geluk want er zijn wel drie geboortestenen in deze maand. Maansteen is één van de drie, de andere twee zijn de parel en alexandriet.

De maansteen is lid van de Veldspaat groep waaronder ook labradoriet en zonnesteen vallen. Iedereen kent wel de kleurloze maansteen met adularescence, die blauw witte glans. Officieel is deze maansteen eigenlijk een witte labradoriet, maar in de volksmond praten we over maansteen en soms ook over regenboog maansteen.

Maansteen in verschillende kleuren

Maansteen bestaat in verschillende kleuren zoals wit maar ook in groen, grijs, geel en oranje. Soms herken je ze al aan hun zilverachtige glans, maar het kan ook zijn dat die wegvalt tegen de kleur van de steen dan is het moeilijker om in een keer te zien of het om een maansteen gaat. Wil je zeker weten dat je een maansteen in handen hebt dan zal dat door een edelsteenkundige onderzocht moeten worden met verschillende testen (zoals bijvoorbeeld een onderzoek met de loep, de berekeningsindex berekenen met de refractometer en een nader onderzoek onder de microscoop).

Hoe hou je je maansteen mooi

De maansteen heeft een hardheid van 6 to 6,5 op de schaal van Mohs. Draag jij je maansteen veel? Dan kan hij dof worden, dat kan opgelost worden als door de steen te laten polijsten zodat hij weer gaat glansen, als je een adularescence maansteen hebt moet je wel oppassen dat die laag er niet af gepolijst wordt.

Vindplaatsen

De maansteen komt op op verschillende locatie in de wereld voor. India en Sri Lanka zijn misschien wel de twee belangrijkste landen waar maansteen gevonden wordt, maar ook in Brazilië, Myanmar, Verenigde Staten en Tanzania zijn er vindplaatsen.

Historie

Volgens de Hindu mythologie bestaat de maansteen volledig uit maanstralen, kun je voorstellen hoeveel energie ze hebben.

Spirituele maansteen

Naast geboortesteen voor de maand juni staat de witte maansteen ook voor een nieuw begin en dat hij geluk brengt. De mooie steen wordt ook geassocieerd met liefde en passie en hij schijnt ook goed te zijn voor de vruchtbaarheid.

Maansteen in de sterren

De maansteen vind je bij meerdere sterrenbeelden, ben je een Kreeft, Schorpioen of Weegschaal? Dan is dit een van de stenen die bij je past. Veel plezier met de mooie maansteen.