Recordbedrag voor roze diamanten

De roze Sakura diamant

Sakura – Christie’s

Grootste paars-roze diamant geveild voor een recordbedrag

Recordbedragen in veilingen van paars-roze diamanten. Als eerste de paars-roze diamant met de naam ‘Sakura’. Deze naam wekt al de nodige verwachtingen, want wie droomt niet meteen over die prachtig roze Japanse kersenbloesem. In dit geval gaat het niet over de Japanse kers maar over de prachtige paars-roze diamant met de naam Sakura. Met een ongelofelijk gewicht van 15,81 ct. Naast deze prachtige kleur is de steen ook nog hartstikke zuiver. Met een loep (10x) zijn er zelfs geen insluitsels te zien, dus ook niet met het blote oog. Christie’s in Hong Kong heeft dit roze exemplaar mogen veilen en heeft hiermee de meest dure paars-roze diamant ter wereld verkocht.

Wist je dat nog geen 10% van deze roze diamanten meer dan 5 ct weegt en de Sakura is de uitzondering op de regel. En dat is niet het enige wat dit exemplaar bijzonder maakt. De intense roze kleur is beoordeeld als ‘fancy vivid’. Fancy vivid is een aanduiding waarmee de intensiteit van de kleur wordt aangegeven. Het is daarmee een van de zeldzame paars roze diamanten die deze toevoeging mag voeren slechts 4% van de roze diamanten valt in deze categorie. Het afwachten is of ook dit wondertje ingehaald wordt door een nog groter exemplaar en hoger veilingbedrag. De tijd zal het leren.

Geveild bedrag: $ 29,1 miljoen
Gewicht geslepen steen: 15,81 ct
Kleur: Fancy vivid purple-pink
Helderheid: Internal Flawless
Slijpvorm: cushion, mixed cut
Type diamant: IIa
Gecertificeerd door: GIA (Gemological Institute of America)

The spirit of the Rose

Roze diamant brengt recordbedrag op tijdens de veiling in 2020

The Spirit of the Rose – Sotheby’s

De paars-roze ‘The Spirit of the Rose’ diamant is in november 2020 geveild bij het veilinghuis Sotheby’s in Genève. En totdat de paars-roze Sakura diamant in beeld kwam, was ‘The Spirit’ de duurste diamant in deze klasse. In 2020 werd op de veiling record gevestigd met de paars-roze diamant en ruim 6 maanden is deze alweer voorbij gestreefd.

Geveild bedrag: $ 26,6 miljoen
Gewicht geslepen steen: 14,83 ct
Gewicht ruwe steen: 27.85 ct
Kleur: Fancy vivid purple-pink
Helderheid: Internal Flawless
Slijpvorm: ovaal
Type diamant: IIa
Gecertificeerd door: GIA (Gemological Institute of America)
Herkomst: Yakutia (Noord-Oost Rusland) 

Vindplaatsen roze diamanten

Paars-roze diamanten worden in meerdere landen gevonden. De meeste mooie roze stenen kwamen misschien wel uit de Argyle mijn in West-Australië. Deze mijn is onlangs definitief gesloten. Voor de roze natuurlijke ‘sparkles’ zijn we nu aangewezen op landen als Zuid-Afrika, Tanzania, Brazilië en Rusland. De sluiting van de Australische Argyle mijn heeft waarschijnlijk de prijzen van de roze diamant doen stijgen.

Bron:
– CNN Style, 23 mei 2021, Megan C. Hills en Oscar Holland
– Thevalue.com 22 mei 2021, Crystal Wong
– spiritofrose.alrosa.ru

Credit foto’s Sakura diamant – Christie’s en The Spirit of the Rose -Sotheby’s.